Yasal Prosedürler..
Yasal Prosedürler
Salep Orkidelerinin kültüre alınarak üretilmesi aşamalarında yapılması gereken yasal prosedürler hakkında detaylı olarak bilgilenmek için bu yazımızı sonuna kadar mutlaka okuyunuz.
Salep Orkidelerinin üretimi ya da yetiştiriciliği için iki türlü üretici profili karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisi hobi amaçlı veya deneme amaçlı üretim yapmak, bir diğeri de ticari yani profesyonel olarak üretim yapmak.
Her iki şekildeki üretim yöntemleriyle ilgili yasal düzenleme ve izinlerle ilgili kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulabileceğiniz yazımızı son yayınlanan yasa, yönetmelik ve tebliğler ışığında hazırladık.
Hangi tür üretim yaparsanız yapın, herhangi bir şekilde cezai işlemle karşılaşmamak için aşağıda belirttiğimiz tüm yasal düzenlemelere harfiyen uymanızı tavsiye ederiz.
Hobi - Amatör Yetiştiricilik
İzin Almak Gerekir mi.?
Hobi-Amatör ya da deneme amaçlı üretim yapmak için başlangıçtaki üretim alanınız (10-20 metre kare) civarında ise veya sadece bahçenizde ya da balkonunuzdaki saksı içerisinde üretim yapacaksanız Tarım ve Orman Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerinden herhangi bir belge almanız gerekmemektedir.
Üretim Materyali Fide ve Yumru Nereden Alınmalı.?
Hobi ya da deneme amaçlı üretim yapmak isteyen yetiştiricilerimizin ilerleyen süreçlerde herhangi bir cezai işlemle karşılaşmaması için; Salep Orkidesi üretimi ve yetiştiriciliği için satın alacakları Salep Orkidesi Fide ve Yumrularını mutlaka "Süs Bitkisi Üretici Belgesi"ne sahip ve resmi fatura kesebilen üreticilerden temin etmeleri gerekmektedir.
Cezai İşlemler Nelerdir.?
Gıda Amaçlı Salep Üretimi
Üretim Yapılacak Arazinin Kayıt Ettirilmesi
Tarım ve Orman Bakanlığınca 24.01.2022 tarihinde yayımlanan "Gıda Amaçlı Salep Üretimi Genelgesi" (2022/1) kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimiz, salep bitkisinin yurtiçinde üretilmesi ve tüketilmesi kaydıyla, aşağıda belirtilen hükümler çerçevesinde gıda amaçlı salep bitkisi üretimi yapabilecektir.
Salep Üretimi Başvuru Formu
Üretim yapmak isteyen çiftçilerin, üretim yerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne, bu Genelge ekinde yer alan Salep Üretimi Başvuru Formu (EK 1) ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Salep Üretimi Başvuru Formunu PDF olarak indirmek için Tıklayınız
Anaçlık Yumru Temini
Üretim için ihtiyaç duyulan anaç salep yumruları, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitülerinden ve en az 10 dekar alanda salep üretimi yapan gerçek veya tüzel kişilerden, 2023 takvim yılı sonuna kadar temin edilebilecektir. Üretim için temin edilen yumrulara ait fatura, Salep Üretimi Başvuru Formu ekinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ibraz edilecektir.
Araştırma Enstitüsü dışında anaç salep yumrusu temini yapılabilecek gerçek ve tüzel kişilerin listesi Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM) web sitesinde yayınlanacaktır.
Hasat Zamanı Yapılacaklar